sprotaki.reismee.nl

Over the hills and far away...

Wow wat een land!!  Zoooveel te zien, zo veel verschillen... I'm loving it!

Vanuit Uyuni fietsen we naar de eerste grote stad in Bolivie, Potosi!  Heerlijk mooi, terug wat bomen te zien, die hebben we lang gemist! Ik had wel gedacht dat we de wegenwerken in Chile hadden achtergelaten... maar de redelijk goeie ripioweg veranderde in een slagveld bewerkt door monstermachines, grrrrrrr... Maar voor de goei zaak, over een paar jaar is het daar easy-riding over den asfalt :)

Veel op en neer en behoorlijk zwaar, en dit op hoogte... en dan eindelijk de grote stad in zicht!!!!! NOOOOOOOOoooooo, ik barstte bijna in tranen uit... we staan letterlijk aan de voet, en moeten nog een heel eind klimmen om in het stadscentrum te geraken... Een uur later en veel gemok, veel rondgevraag en veelst te steile straten met een betegeling nog erger dan kinderkopkes, komen we doodmoe aan in een supermooi hostel. Mooie gebouwen, veel verkeer in de mooie smalle straten (welke gek zou daar ook met de fiets willen rondtsjoeken??). 

Heel anders is het in de grote stad, vergeleken met de klein dorpjes die we passeren! Traditionaal geklede vrouwen en trendy jeugd lopen door mekaar.  Verder heerlijke verse vruchtensapjes EN een een filmke in de cinema gaan zien!

Genoeg stad, terug in de natuur, en we mogen zaken, van 4000m naar 2700m! Jihaa! Niet te vergeten dat daar toch steeds weer bergen moeten tussenzitten :)!  Maar het wordt een mooie rit, puro asfalto en wat zien we daar?? Nogmaals fietsers?? Tkanniwaarzijn, allo allo, nen belg op ne velo!! Aldaar langs een Boliviaanse weg! We overnachten met de twee Leuvenaars in een boerendorp waar we een heerlijk kipke krijgen met rijst en flietjes!

De volgende dag al in Sucre, de Witte Stad - omdat alle huizen in het wit zijn geschilderd, wist onze gids ons slim te vertellen!!  Erg mooi ook hier en we verwennen onszelf met een REUZEluxekamer, waarin je onze fietsen zelfs amper zag staan!  Ook hier weer veel marktjes, met verse fruitsapkes, overvloed aan versheid van groenten en fruit en vlees.. we geven onze ogen en magen stevig de kost!!

De 2 Belgen doen ons van gedacht veranderen en we besluiten onze tour door Bolivië wat uit te breiden.. richting Samaipata, een stuk van de Ruta del Che te volgen en dan naar Samaipata.  Heerlijk! Geen verkeer, de natuur verandert naar enorm groen, tropisch regenwoud!!! Maar ook:

erbarmelijke wegen, steiler kan niet soms, kindjes die bang weglopen, vitessen die het van tijd begeven (hoe houden onze fietsen dat in godsnaam vol??), niet meer dan 55 km per dag kunnen doen, want we gaan heel langzaam omhoog en even langzaam naar beneden, met verkrampte armen en vingers van het remmen.

We bereiken Samaipata niet op tijd om de Koen zijne 35ste -jawel alstublief- te kunnen vieren.. dan maar in de broes en gelukkig ben ik toch altijd op zo'n dingen voorzien :) Een kleinigheidje hebben we altijd bij! :)

Na 8 dagen zware bergbeklimming, mede door Bolivianen die echt hun weg hier niet kennen, komen we aan in Samaipata.... heerlijk relaxen hier.. hoewel we al twee dagen gaan voetballen tegen de locals! Leuk!

Tot ons groot genoegen volgen ze hier de Copa Mondial ook, elke match zonder uitzondering!!

Morgenvroeg nog snel Holland-Denemarken meepikken en dan weer weg naar Cochabamba! Hopelijk zijn we op tijd in het volgende dorp om een stukje van de volgende match op te vangen! Laat de bergen maar komen jom, ik voel me getraind, het gaat goed en mentaal MEESTAL ook :) 

Lieve mensen die Bolivianen, echtigintechtig!

Groetjes, Lot  (en Koen) FOTOS VOLGEN MAAR DA INTERNET WIL HIER NI - MISSCHIEN OVER EEN WEEK??

op weg naaaaaaaar BOLIVIA!!!!

Vanuit San Pedro de Atacama, een der droogste woestijnen van de wereld, gaan we eindelijk richting Bolivia!

Het weer zat ons in San Pedro niet echt mee... drie avonden op rij wilden we naar het observatorium gaan om naar de sterren te kijken.. te veel wolken elke keer! Zo Jammer!  Wel een een fietstripke met wat andere backpackers naar de Valle de la Luna. Super!

We moesten onze plannen al wijzigen, een omwegeltje via de geisers was niet mogelijk, alle passen in de bergen werden afgesloten vanwege hev ige sneeuwval.... dan maar rechtstreeks naar Calama... en letterlijk!!! 25km lang beuken we tegen de wind in... erg stoer, maar 100 km halen we niet vandaag! We zijn... aaarrghhhh... voor de eerste keer genoodzaakt een lift te versieren!  Een oude pick-up neemt ons meteen mee... ijzig koud, maar snel!!

Nog een laatste dag in een grotere stad van Chile, en dan naar Bolivia! Vanaf nu zakken we niet meer onder de 3500 meter!

De  weg is uiteraaaaard weer enorm boeiend: zoutvlaktes, spoorlijnen, vulkanen, ... Na 3 dagen bereiken we Ollague, de laatste dag in Chile! Jammer genoeg konden we ons geen laatste maaltijd meer versieren... na18uur is het vlees bevroren.. dan maar worstjes tussen een broodje..

De volgende morgend, huppaaah Bolivia binnen! Heerlijk rijden over de zoutvlakten, wind in de rug en wat zien we daar?? Nog drie fietsers! Gezellig!

De wegen zijn, zoals voorspeld, niet geweldig! Mentale killers zijn het voor mij soms.. wasborden en strandzand.... Maar we vorderen goed en komen in de eerste dorpjes.  de mensen zijn hier zooooo vriendelijk!! Lekker eten... mjam!

Net voor we de ECHTE salar de Uyuni oprijden, overnachten we in een zouthotel! Supermooi, gezellig, heerlijk lama-vlees!  Jaja, we worden onderweg vergezeld door talloze lama's, echt mooie dieren, maar ook heerlijk op ons bord!

En dan de zoutvlakte op: wooooow! Met z'n vijven zijn we volstrekt losgeslagen! we vinden niet meteen een spoor en na 5 minuten is iedereen bijna een andere richting op aan't rijden!

Toch jeepspoor gevonden en met toch goed wat tegen-zijwind bereiken we na 45 km op de zoutvlakte HET eiland: Inca Huasi! Onvoorstelbaar!! Een koraaleiland vol cactussen, overdag vet bezocht door toeristen, maar 's avonds en 's morgens het unieke privillege van fietsers.... het eiland voor ons alleen, alsook zonsopgang en zonsondergang!!! In de nacht ook nog eens een uitzicht om 100 keer U tegen te zeggen: een mega-raam, heerlijke sterrenhemel en de salar...  stil word ge ervan...

De laatste 70 km over de salar.. wat een gevoel!!!! Het lijkt of je op sneeuw rijdt, maar niks, hetis echt zout! Zo mooi die vijfhoekige tegels!

En zo bereiken we Uyuni, de eerste redelijk grote stad in Bolivia.   We vinden het erg gezellig, bezoeken  het treinkerkhof en maken ons klaar om meer van Bolivia te zien!

Lang verslag.... volgende keer meer indrukken over de mensen, eten, natuur,...

Greetzzzz, Lot!!!

Back on bike: Si po, por Chile!

Fiew,

twee weken gelummeld, ziek geweest, verbaasd geweest, iets gedronken, te goe gegeten en dan weer de fiets op... en meteen de bergen in??

Ja... goed gelachen! Hoewel, de eerste dag van Salta naarJujuy was heerlijk!! Mijn lichaam wist nog hoe het moest, de natuur was prachtig!! (check in de links de videoclip van een stukje afdaling!) Heerlijk om weer onderweg te zijn! Na 15 km begeven mijn versnellingen he, maart na amper 2 minuten krijg ik een lift naar het volgende dorp MET bicleteria. Heb nu een heerlijke old-school-Shimano-shifter en zo geraken we toch nog in Jujuy.

Verder naar Purmamarca,  supermooi gegegen, met zevenkleurige rotsen rondom! Increible!!

Onze laatste dagen Argentinie komen er nu aan: via de Paso de Jama steken we de cordillera over naar... CHILE!! Si po!!!!!

Zeven dagen doen we erover, via heerlijk mooie klimmetjes, afdalingen met tegenwind en temperaturen tussen - 20 C en 20 C...

Aanpassen aan de hoogte is blijkbaar niet zo simpel, en toegegeven, de uitspattingen van de vorige weken eisen nu ook hun tol.. De ene dag lijken mijn benen loodzwaar, de volgende nacht niet kunnen slapen van barstende hoogte-hoofdpijn, dan weer heel de dag kortademig, ....

Maar zo prachtig, dat leven en natuur er op zo'n hoogte zo kan uitzien, daar kon ik me op voorhand geen beeld over van vormen!

Flamingo's, lama's en vicunas, ... leuke reisgezellen!

Ik vond het hard en intens, maar het doet wat met een mens!

Afgesloten met de heerlijkste afdaling ooit, bijna 40 km rechtdoor, boenk San Pedro de Atacama binnen!!!

Aangenaam verrast door de charme van dit stadje, moe en voldaan, en blij dat ik weer deftig kon ademen, besluiten we in plaats van 2 dagen hier te blijven, ons verblijf te verlengen met een dag of 3 :)

Heerlijk om weer in Chili te zijn, maar met de beste vooruitzichten: een nieuw land!!

Volgende week verslag vanuit..... BOLIVIA!!!!

Vele groeten, 

Let, Lost, Los (mijn naam blijft moeilijk voor spaanssprekenden) 

En kijk en naar de filmpjes die tussen de links staan :)

Side-trip Iguazu en Buenos Aires

Na 10 000 km in de benen (jaja, had ik nog niet vermeld, maar bij deze ben ik toch wel razend fier!), laten we de fiets achter in Salta en nemen de bus naar Iguazu!

Gebroken,  ziek en nog veel meer komen we aan na 23 uur!! Aaargh, verschrikkelijk!! Maaaar de watervallen zijn dichbij en ik ben superbenieuwd, want ik HOU van watervallen!

Lap, de volgende dag nog steeds zware maagkrampen, dus ik moet nog een dag wachten... maar dan...!!!

Bij elke stap die we zetten krijgen we meer en meer zicht op een inmense hoeveelheid schoonheid, water en groen!!!! Ik kan alleen maar stil en verwonderd zijn en af en toe mijn ongeloven uitroepen! En foto's nemen.... :)   De zware busrit is bij deze helemaal verteerd!! Paradijs voor mij, en veel diertjes!

Dan op voor de volgende rit naar Buenos Aires. Bij deze is het  beslist: NOOIT meer op de bus!!!

De wereld is klein, in Iguazu komen we dezelfde Spanjaarden tegen als in Cafayate met het wijnproeven, ook zij gingen naar Buenos Aires en we spreken met hen af voor een laatste avond! Super!

Het is moeilijk om onze draai te vinden in deze overweldigende grote hoofdstad! Ook door de busreizen moeten we wat recuperen. Stillekes aan komen de activiteiten terug op gang, een wandeling, een tangoles met live-show erna, naar La Boca, shoppen, ondertussen al voor de 4de keer van hostel veranderd, en fietskes huren!! Heerlijk om weer te bollen en ook een beter overzicht te krijgen van de stadsgigant!!

Veeeeeel hoogbouw, artistieke wijken, mooie winkeltjes, marktjes, veel volk op straat, lekker eten,.... 

Tis goe geweest! We vliegen terug, nu in Salta en morgen te fiets op!!! Het kriebelt dat het ni meer schoon is, heb er veel zin in!  We gaan ongekende hoogtes bereiken en ben een klein beetje bang...

Koen en ik proberen het samen nog een keer en ook dat maakt me een klein bang... we bedoelen het goed en willen allebei het beste, maar de spanningen van vroeger zijn vaak terug..

Elkaar steunen op grote hoogte,daar moeten we het van hebben! :) Vamos!

Ciao Argentinie! Vanaf  morgen op weg naar Chile en dan.. Bolivie! We zien er naar uit!

Lot xxxxxxxx

Krimpfoto's....

Inderdaad beste ex-collega Wim en Liesje,

had het iets te doen met ICT-onhandigheid of gekrompen wasgoed.. wie zal het zeggen? Ik heb alle foto's er opnieuw opgezet!

(ook weer alle reacties bij de foto's zijn gewist.. sorry!!)

Weldra nieuw op deze blog: foto's van Iguazu en Buenos Aires!!!!!

Groetjes,

Lot

Wow, wower, wowst: de weg naar Salta

.. ge kunnet ni geloven hoe schoon da da hier is, stokvis!!

Door woestijngebied, nooit eerder geziene rotsformaties met duizend verschillende kleuren, van 1600 m naar 3400 m en weer naar beneden, door wijnstreken en plots weer water en groen... 

Ik heb denk ik net de allermooiste route achter de rug van de hele reis!!

Samen met Anna en Peter heb ik de laatste weken gefietst, in Cafayate hebben we Koen opgepikt en dan samen verder in convooi naar Salta, La Linda.

Moest je in de GB wijn uit Cafayate zien staan, echt een aanrader! Uiteraard zijn we verschillende bodega's ingegaan om wijn te degusteren... heerlijk!! De witte Torontés is dé specialiteit van de streek, ik was fan!

De volgende dag onze fietsen genegeerd en brommerkes gehuurd: DE BESTE BESLISSING OOIT! :) Gelachen, gegierd en gebruld, en duizend maal verbaasd door de natuur!

De volgende 200 km naar Salta, waarvan het grootste deel op ripio, of beter strandzand waren wonderbaarlijk!! Op en neer op en neer op en neer,   trappen trappen trappen, zweten, maar na elke bocht beloond door iets nieuws! 

Het was raar, want enerzijds wilden we aankomen in Salta! Salta betekende voor Anna en Peter uitrusten en dan HOP naar Bolivia, na 6 maanden Argentinië.  Voor ons was het uitrusten en... uitrusten!! Met de bus naar Buenos Aires, Iguazu en terug!         

Maar anderzijds kregen we niet genoeg van deze route en hoopten dat hel lang mocht duren...

Morgen neem ik afscheid van Anna en Peter... ik had echt veel geluk dat ik hen tegenkwam, en dat we zo goed overeen kwamen! Vooral 'Kniffel-Zeit' was Wahnsin!

Tot de volgende, en succes met de lente-kuis die vandejaar wat intensiever zal zijn vanwege een stofwolk of zoiets?

xxx      

De wereld op de fiets: Columbia, Duitsland, Argentinië

Como anda, qué tal, como le va?

Hier alles muy bien, espectacular, con muchos colores!

Het landschap wordt met den dag knapper! Van intens rood en groen, naar heerlijke bergen vol met cactussen, wat regen en wat zonneschijn.  Het deed goed om even een paar dagen geen temperaturen van boven de 45 graden te hebben!

Alleen zijn zit er tegenwoordig niet veel meer in, en ik kan niet zeggen dat ik daar rouwig om ben!!

Een Argentijnse amateur-mountainbike-toeristen-wielerclub volgt een deel van onze weg, maar alleen de mooie stukken :) de 'vervelende'en aburrido stukken doen ze met het buske.  Zo komen ze afwisselend Koen en mij tegen.  Zorgt voor heel wat ambience op de weg!

Een groepje Columbianen passeren plots in het donker, rustig op zoek naar een kampplek, met heel originele bagage!  Alles is recyclage.  Al die hight-tec van ons is dus eigenlijk voor niks nodig!

Anna en Peter uit Duitsland kwamen we enkele maanden geleden in het zuiden al eens ergens tegen.  Grappig hoe je elkaar zo plots kan kruisen!  Het klikt erg goed en we fietsen ondertussen al enkele dagen samen.  

Ik denk niet dat ik al ooit zo 'hot for cycling' ben geweest :)  Het lukt me goed, heb goei gezelschap momenteel en de weg zou (volgens enkele fietsvoorgangers) alleen maar mooier worden, ook zwaarder maar onwaarschijnlijk knap!  Ik zie er zo naar uit!!

Op weg naar Salta nu (zit nu in Belén moest er iemand geïnteresseerd zijn :) ), ik zal Koen nog wel tegenkomen hier en daar, en dan naar.... BUENOS AIRES!!!??? Hopelijk voor echt deze keer :)

Zit ondertussen al aan 9300 km, geen platte banden meer! Jochee jochei!

Tot de volgende en merci voor alle mailtjes en reacties!! Ik zie jullie graag! 

Lo(s)t

Kerk, kappeleke, kruis

Buen día!

De rustdag in Uspallata heeft me energie gegeven, dus vroeg vertrekkend, nog voor de zon, vlieg ik de bergen in! Supermooi, maar blijkbaar word ik ingehaald door een peleton, fietswedstrijd van Mendoza. Ik doe er alles aan om nog in het volgende dorp aan te komen, en een brommerke helpt me de laatste twee kilometer wat sneller de bergop! Jihaaa! Nog snel een live interview met radio Uspallata, die het maar raar vinden dat een vrouw met zoveel bagage de berg opgaat.. :) En dan vliegen ze voorbij! 

Er is zoooveel wind, ik geraak amper vooruit, maar bereik toch het mooie dorpje Puente del Inca! 5 minuten siësta in de tent en wat hoor ik? Ting Ting Ting! Fietsbel van Koen!  Hij was net terug van een uitstap naar Christo Redentor, een oude grensovergang tussen Chile en Agentinie. Fijn!

Volgende dag gaan we samen terug, zonder bagage. Tis hoog, veel wind en koud daarboven! Maar wat een weg!! Echt mooi! Maar waarom ze ons persé daarbove bonen met vlees moeten geven, op 3800 meter hoogte?? Geen idee! Het smaakte, dat wel, maar ben er drie dagen ni goe van geweest! Blijkbaar moet uw bloed bezig zijn met lucht naar uw longen te brengen en niet met vertering... of zoiets.. Lesje wel geleerd!

Verder naar het noorden nu, na deze side-trip! Landschap wisselt van lange wegen, hoge wegen, zotte afdalingen op te grote stenen, canyons, water, zandvlakten... super! En af en toe een feestje in de bar van den hostel-eigenaar! :)

Vanuit San José de Jáchal, alweer ne rustdag! :) tis te zeggen, seffes trek ik er weer op uit, maar dan zonder bagage, een beetje sightseeing van de omgeving.

Adios amigos,

Lot xx